Zdjęcie przedstawia dwóch mężczyzn w kuchni.

Czekając na gwiazdkę – farsa gastronomiczna

Czekając na gwiazdkę farsa gastronomiczna
scenariusz i reżyseria: Gieno Mientkiewicz
muzyka: Krzysztof Baranowski
występują: Iwona Niemczewska, Andrzej Szylar, Gieno Mientkiewicz

Zagotowało się na scenie. Gotowanie czy jedzenie na żywo nie po raz pierwszy pojawia się na scenie, warto wspomnieć choćby szarlotkę w Danucie W. w warszawskim Teatrze Polonia czy Kolację na cztery ręce w szczecińskim Teatrze Polskim. Ot, kolejny popis kulinarny, jakich pełno w centrach handlowych – pomyśli wielu przybyłych – może tylko bardziej nadęty i teatralny. Otóż nie, aktorzy, gdyż kreacja sceniczna kucharzy upoważnia do tego, aby zaliczyć ich do tego szacownego grona, porwą publiczność w świat, którego właściwie nikt się nie spodziewał, bo nikt takiego świata nie zna. To tak, jakby w podróż do zaklętych rewirów gastronomii zabrali nas Kapuściński z Himilsbachem pod rękę.

Kucharze-aktorzy znają się, wszyscy są członkami elitarnej grupy Śledziożerców, urządzającej sobie od osiemnastu lat nieco tajne spotkania wokół dań ze śledzi. Każdy z nich ma za sobą często długą i krętą ścieżkę kariery, nieobca jest im również scena, głównie kabaretowa. Audytorium nie jest dla nich czymś stresującym, a umiejętności zarządzania bałaganem mają wyćwiczone do perfekcji.

Wydarzenia